Monday 12 December 2011

Aneka Nasi

Dunia masakan ini mempunyai keunikannya tersendiri. Terdapat jutaan menu yang pelbagai. Satu bahan itu sebenarnya boleh menghasilkan banyak menu yang berbeza. Contohnya daging. Seorang yang pakar dalam masak memasak ini akan dapat menghasilkan resipi yang berlainan menggunakan satu bahan sahaja. Daging salai, daging goreng, daging berempah, daging masak merah, gulai daging, sup daging dan banyak lagi. Begitulah kelebihan yang ada pada seorang chef. Begitu juga bagi seorang penulis. Bahan-bahan yang dipilih pada peringkat permulaan proses menulis itu diadun dan dikisarkan dengan olahan idea yang bernas lantas menerbitkan karya yang bermutu. Proses menulis ini jikalau diteliti sebenarnya seakan-akan mempunyai persamaan sahaja. Pemilihan bahan yang sesuai dan dimasukkan perisa-perisa tambahan. Proses menulis juga begitu. Proses pencarian bahan maklumat dan ditambah dengan buah fikiran untuk melengkapkan cerita yang dimulakan.

Ayuh kita lihat aneka nasi yang dihasilkan.


Nasi Dagang


Nasi Lemak Kukus

Nasi Beriani

Nasi Kerabu

Nasi Minyak

Nasi Goreng Cendawan

2 comments:

  1. howwww maaaa..... hhaha.. sedapppp nyoooo ... g nasi minyak mu bila agak-agak ? ....hhhaha

    ReplyDelete